Drinki z brandy cz. 1

Drinki z brandy cz. 1

1. Alexander

Śmietankowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml winiaku lub koniaku

- 20 ml brązowego likieru kakaowego

- 20 ml śmietanki

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

Można posypać gałką muszkatołową.

 

2. Side car

Kwaśny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml winiaku lub koniaku

- 20 ml likieru cointreau

- 20 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki z lodem wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

3. Stinger

Aromatyczny, orzeźwiający drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml winiaku lub koniaku

- 20 ml białego likieru miętowego

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki zamieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

 

4. Zoom

Łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml winiaku

- 20 ml śmietanki

- 10 ml płynnego miodu

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki z lodem energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

5. B&B

Mocny drink podawany do poobiedniej kawy.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- przygotowywać w kieliszku

- 30 ml brandy

- 30 ml benedictine D.O.M.


Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki wlać do kieliszka koktajlowego, zamieszać i ewentualnie dodać lód.

 

6. Ecstasy

aromatyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml brandy

- 20 ml drambuie (likier miodowy)

- 20 ml wytrawnego wermutu

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki zamieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego

 

7. Panamac

Śmietankowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml koniaku lub winiaku

- 20 ml kremu kakaowego

- 20 ml śmietanki

- tarta gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i lód energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Posypać szczyptą gałki muszkatołowej.

 

8. Ibu cocktail

Orzeźwiający koktajl z szampanem na wieczór.


Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek do szampana

- shaker

- 20 ml brandy

- 20 ml apricot brandy

- 20 ml soku pomarańczowego

- wytrawne szampan lub wino musujące do uzupełnienia

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki, prócz szampana wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić szampanem. Ściankę kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

9. Prince of Wales (Książę Walii)

Aromatyczny koktajl z szampanem na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- metalowy puchar lub szklanka typu „kula”

- przygotować w szklance lub pucharze

- 20 ml winiaku lub koniaku

- 10 ml curacao orange

- 1 D angostury

- szampan lub wino musujące do uzupełnienia

- ½ plasterka pomarańczy

- ½ plasterka cytryny

- 2 wisienki koktajlowe

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmieszać wraz z lodem w pucharze lub w szklance. Włożyć do środka owoce. Napój podawać z mieszadełkiem.

 

10. Haute couture

nieco mocniejszy drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml brandy

- 20 ml benedictine D.O.M.

- 20 ml brązowego likieru

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej podawać w kieliszku koktajlowym.

 

11. Brandy flip

Kremowy drink na popołudnie.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek do szampana

- shaker

- 40 ml brandy

- 2 łyżeczki barowe syropu cukrowego

- 1 żółtko

- tarta gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka. Posypać gałką muszkatołową.

 

12. Ritz cocktail

Aromatyczny koktajl z winem musującym podawany po posiłku lub jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek do szampana

- shaker

- 20 ml winiaku lub koniaku

- 20 ml cointreau

- 20 ml soku pomarańczowego

- wino musujące do uzupełnienia.

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki kostki lodu, oprócz szampana, wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem musującym. Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

13. Red moon (czerwony księżyc)

Łagodny, owocowy koktajl z szampanem na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

-  płaski kieliszek do szampana

- shaker

- 20 ml winiaku lub koniaku

- 10 ml syropu poziomkowego lub truskawkowego

- 40 ml soku z marakui

- szampan lub wino musujące do uzupełnienia

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki, oprócz szampana, wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić szampanem lub winem musującym. Włożyć wisienkę na szpadce.

 

14. French connection I (Francuski łącznik)

Gorzko- słodki drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu kubek

- przygotować w szklance

- 30 ml koniaku

- 30 ml amaretto

 

Sposób przyrządzenia:

Do szklanki wlać obydwa składniki, dodać 2- 3 kostki lodu i zamieszać

 

15. Between The Sheets

Wytrawny, owocowy drink na wieczór.


Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- 20 ml koniaku

- 20 ml białego rumu

- 20 ml cointreau

- 1 D soku cytrynowego


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.


16. Moonlight (Sonata księżycowa)

Kremowy, łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia:

- 10 ml koniaku

- 10 ml likieru mandarynkowego

- 10 ml syropu cukrowego

- 25 ml zimnej czarnej kawy

- 15 ml śmietanki

ponadto:

- kawałek skórki mandarynki

- spirala ze skórki pomarańczowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki, oprócz kawy i śmietanki, zamieszać z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Dodać kawę zamieszać i wlać śmietankę tak, by pływała na powierzchni. Aromatyzować skórką mandarynki. Na krawędzi kieliszka zawiesić spiralę ze skórki pomarańczowej.

 

17. Nikolascha

Aromatyczny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek typu pousse- cafe (przygotowywać w kieliszku)

- 20 ml winiaku lub koniaku

- plasterek cytryny bez skórki

- 1 łyżka barowa cukru

- 1 łyżka barowa mielonej kawy

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wlać winiak do kieliszka. Plasterek cytryny położyć na kieliszku i posypać na wierzchu cukrem i mieloną kawą (po połowie).

 

18. Olympic

półwytrawny, owocowy drink podawany po posiłku lub jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml brandy lub koniaku

- 20 ml curacao triple sec

- 20 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzenia drinka:

Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.

 

19. Pisco sour

Orzeźwiający, kwaśny drink na przyjęcia

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- mała szklanka typu tumbler

- shaker

- 40 ml control gran pisco

- 20 ml soku z cytryny

- 1 łyżka barmańska cukru lub1D syropu cytrynowego (do smaku)

 

Dekoracja:

- plasterek cytryny i wisienka

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki z obwódką cukrową. Krawędź szklanki udekorować owocami.

 

20. Queen Mary(Królowa Maria)

Delikatny drink na wieczór, podawany także jako aperitif lub po posiłku

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml koniaku

- 30 ml cointreau

- 1 D anyżówki

- 1 D grenadiny

 

Dekoracja:

- wisienka koktajlowa

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Krawędź kieliszka udekorować wisienką.

 

21. B&P

Delikatny, ziołowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- mała szklanka typu tumbler

- przygotowywać w szklance

- 20 ml brandy

- 20 ml portwajnu

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.

 

22. Saratoga

Cierpki drink.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml brandy

- 2 D angostury

- 2 D maraschino

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka.

 

23. Brandy zoom

Łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml brandy

- 2 łyżki barowe miodu

- 4 łyżki barowe śmietanki

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

24. Coronado

Kremowy, łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 10 ml brandy

- 15 ml kremu bananowego

- 15 ml likieru brzoskwiniowego

- 20 ml śmietanki

 

Dekoracja: - drażetka czekolady, - granulat lub tarta czekolada.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć drażetkę czekolady i posypać granulatem.

 

25. Lady be good (Pani bądź łaskawa)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml brandy

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 1 łyżka barmańska białego likieru miętowego

- 20 ml soku pomarańczowego

- 1 łyżka barmańska grenadiny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kiliszka

 

26. Rolls Royce

Owocowy drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml brandy

- 20 ml cointreau

- 20 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

27. Queen Elizabeth (Królowa Elżbieta)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml brandy

- 20 ml czerwonego wermutu

- 1 łyżka barmańska curacao triple sec

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

28. Cognac flip (Flip koniakowy)

Lekko wytrawny napój typu flip na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 60 ml koniaku

- 1 żółtko

- 2 łyżeczki do herbaty cukru

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Krótko i energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

29. East India (wschodnie Indie)

Owocowy drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml brandy

- 10 ml curacao orange

- 20 ml soku ananasowego

- 1 D angostury

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i dużo lodu umieścić w shakerze, wymieszać, przelać do kieliszka. Do napoju włożyć wisienkę.

 

30. New Orleans side car

Lekko cierpki drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinka:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml brandy

- 20 ml białego rumu

- 10 ml curacao triple sec

- 20 ml soku cytrynowego

- 1 D pastis

- 1 D grenadiny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i dużo lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka.

 

Część druga spisu drinków z brandy

Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019