Drinki z whisky

Drinki z whisky

1. Manhattan

Klasyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml kanadyjskiej whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 1 D angostury

- wisienka koktajlowa

- ewentualnie kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć wisienkę na szpadce. Można aromatyzować skórką cytrynową.

 

2. Manhattan dry

Klasyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml kanadyjskiej whisky

- 20 ml wytrawnego wermutu

- zielona oliwka

- ewentualnie kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.Przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć oliwkę na szpadce i ewentualnie aromatyzować skórką cytrynową.

 

3. Manhattan sweet

Łagodny, wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml kanadyjskiej whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 1 D orange bitter

- 2 D białego curacao

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.Przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć wisienkę na szpadce.

 

4. Manhattan perfect

Aromatyczny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml bourbon whisky

- 10 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml czerwonego wermutu

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zamieszać wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

5. Jimmy Lopez Manhattan

Łagodny, wytrawny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml bourbon whisky

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 1 łyżka barowa apricot brandy

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Włożyć wisienkę na szpadce.

 

6. Esquire Manhattan

Łagodny, wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 25 ml bourbon whisky

- 25 ml czerwonego wermutu

- 1 D orange bitter

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Udekorować wisienką.

 

7. Godfather (Ojciec chrzestny)

Łagodny drink na wszelkie okazje.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)

- 40 ml bourbon whisky

- 20 ml amaretto

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki zamieszać w szklance razem z kostkami lodu. Podawać z mieszadełkiem.

 

8. Rusty nail (Zardzewiały gwóźdź)

Łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)

- 30 ml szkockiej whisky

- 30 ml drambuie

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki zamieszać w szklance razem z kostkami lodu. Podawać z mieszadełkiem.

 

9. Ohio old fashioned

Lekko gorzki drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)

- 50 ml bourbon whisky

- 1 D angostury

 

Sposób przyrządzenia:

Zamieszać w szklance whisky Iiangosturę z dwiema kostkami lodu.

 

10. Scotch on the rocks

Aromatyczny drink.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)

- 40 ml szkockiej whisky

 

Sposób przyrządzenia:

Wlać whisky do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Podawać z mieszadełkiem.

 

11. Joker (Żartowniś)

Aromatyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml szkockiej whisky

- 15 ml grand marnier

- 15 ml dubonnet

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka.

 

12. Rob Roy

Aromatyczny drink podawany jako aperitif

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barowa

1 D angostury

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka. Włożyć wisienkę na szpadce.

 

13. Old fashioned bourbon cocktail

Mocny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- średnia szklanka typu tumbler (przygotowywać bezpośrednio w szklance)

- 1 kostka cukru

- 3 D angostury

- 40 ml bourbon whisky

- zimna czysta woda

 

Dekoracja: - ½ plasterka cytryny, - ½ plasterka pomarańczy, - 2 wisienki koktajlowe.

 

Sposób przyrządzenia:

Wrzucić do szklanki kostkę cukru, skropić angosturą i rozgnieść. Włożyć kilka kostek lodu i zalać whisky. Dodać nieco wody i zamieszać. Włożyć owoce. Podawać z mieszadełkiem.

 

14. Sweet lady (słodka dama)

Łagodny, owocowy drink na każdą porę roku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml szkockiej whisky

- 10 ml białego likieru kakaowego

- 10 ml peach brandy

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze. Przelać do kieliszka koktajlowego.

 

15. Mint julep

Orzeźwiający napój typu julep na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler (przygotowywać w szklance)

- kilka listków mięty

- 2 łyżki barowe czystej, zimnej wody

- 10 ml syropu cukrowego

- 40 ml bourbon whisky

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Listki mięty rozgnieść w szklance, dodać wodę i syrop, dobrze zamieszać. Włożyć kruszony lód i wlać whisky. Szpadkę z wisienką położyć na szklance.

 

16. Continental sour

owocowy, półwytrawny napój typu sour na wieczór

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- shaker

- 50 ml bourbon whisky

- 20 ml soku cytrynowego

- 30 ml grenadiny

- białko z jednego jaja

- 1 D czerwonego wina

 

Dekoracja: - plasterek pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki za wyjątkiem wina, oraz kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Przelać do szklanki, skropić winem i zamieszać. Plasterkiem pomarańczy udekorować krawędź szklanki.

 

17. Irish Rose (Irlandzka Róża)

Mocny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml irlandzkiej whisky

- 20 ml soku cytrynowego

- 10 ml grenadiny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

 

18. Dandy

Aromatyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml rye whisky

- 30 ml dubonnet

- 3 D angostury

- 1 D soku cytrynowego

- kawałki skórki cytrynowej i pomarańczowej.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać, przelać do kieliszka koktajlowego. Napój aromatyzować skórką cytrynową i pomarańczową. Włożyć je do kieliszka.

 

19. Quatro (Poczwórny)

Aromatyczny drink podawany jako aperitif lub po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 15 ml kanadyjskiej whisky

- 15 ml amaretto

- 15 ml creme de cassis

- 15 ml wytrawnego wermutu

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - kawałek skórki pomarańczowej.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać, przelać do kieliszka koktajlowego. Do napoju włożyć wisienkę i skórkę.

 

20. King's Cross (Utrapienie króla)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml bourbon whisky

- 30 ml czerwonego wermutu

- 1 D benedictine D.O.M

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, włożyć ją do napoju.

 

21. Up to Date (Aktualny)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- płaski kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml kanadyjskiej whisky

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml grand marnier

- kawałek skórki cytrynowej.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka. Można aromatyzować skórką cytrynową

 

22. Olympia

Łagodny drink podawany jako aperitif lub po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 15 ml kanadyjskiej whisky

- 15 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml zielonego chartresue

- 10 ml escorialu (likier ziołowy)

- 10 ml syropu z renklod

 

Dekoracja:n - białe winogrono.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Do napoju włożyć winogrono.

 

23. New Yorker

Owocowy short drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whisky

- 20 ml soku cytrynowego

- 2 łyżki barowe grenadiny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

24. Zazarac I

Mocny, anyżkowy drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- płaski kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml szkockiej whisky

- 20 ml anisette

- 20 ml białego rumu

- 1 D angostury

- 1 D angostury

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

 

25. Blinker (Mgnienie Oka)

Owocowy drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- płaski kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml kanadyjskiej whisky

- 30 ml soku grejpfrutowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

26. Hadlebar (kierownica)

Wytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml szkockiej whisky

- 10 ml drambuie

- 10 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

27. Hurricane I (huragan)

Delikatny, wytrawny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanka barmańska

- 20 ml bourbon whisky

- 20 ml ginu

- 20 ml likieru miętowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy

barmańskiej i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

28. Toronto

Delikatny wytrawny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 60 ml kanadyjskiej whisky

- 20 ml fernet branca

- 1 łyżka barowa syropu cukrowego

- 1 D angostury

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka.

 

29. Churchill

Delikatny, wytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 60 ml szkockiej whisky

- 20 ml czerwonego wermutu

- 1 D Curacao triple sec

- 1 D soku cytrynowego

 

Dekoracja: - plasterek cytryny.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź kieliszka.

 

30. Champion (Mistrz)

Półwytrawny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml whisky

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml benedictine D.O.M

- 1o ml curacao triple sec

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

 

31. Lord Byron

Korzenno - owocowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- szklanica barmańska

- 30 ml szkockiej whisky

- 10 ml likieru pomarańczowego

- 1 D angostury

dekoracja

- plasterek pomarańczy

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

Plasterek pomarańczy włożyć do szklanki. Natychmiast podawać.

 

32. New York Flip

Przyjemny napój typu flip po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml bourbon whisky

- 20 ml portwajnu

- 20 ml śmietanki

- 10 ml syropu cukrowego

- 1 żółtko

- tarta gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Posypać gałką muszkatołową i natychmiast podawać.

 

33. Lena

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml bourbon whisky

- 10 ml galliano

- 10 ml campari

- 15 ml czerwonego wermutu

- 10 ml wytrawnego wermutu

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do ochłodzonego kieliszka. Włożyć wisienkę koktajlową do napoju.

 

34. Tutiosi

Łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 25 ml kanadyjskiej whisky

- 15 ml winiaku

- 15 ml czerwonego wermutu

- 10 ml galliano

- 10 ml likieru mandarynkowego

ponadto: - kawałek skórki pomarańczowej.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do kieliszka.

Aromatyzować skórką pomarańczową. Włożyć ją do napoju.

 

35. Yankee Dutch (Holenderski jankes)

Mocny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 15 ml bourbon whisky

- 15 ml cherry brandy

- 15 ml curacao triple sec

- 15 ml wódki

- kawałek skórki pomarańczowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową, włożyć do drinka.

 

36. Mr. Bear (Pan Miś)

Łagodny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml kanadyjskiej whisky

- 10 ml płynnego miody

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową i włożyć ją do napoju.

 

37. A.M.B.A

Wysokoprocentowy drink po posiłku

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 25 ml szkockiej whisky

- 15 ml brązowego rumu

- 10 ml czerwonego wermutu

- 5 ml cointreau

- kawałek skórki cytrynowej

- wisienka koktajlowa

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową a wisienkę wrzucić do napoju.

 

38. Jzcaragua

Półwytrawny drink po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 15 ml szkockiej whisky

- 15 ml wytrawnego wermutu

- 15 ml amaretto

- 15 ml kremu bananowego

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka. Skórkę cytrynową włożyć do napoju.

 

39. Tennessee

Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml bourbon whisky

- 10 ml maraschino

- 1 D soku cytrynowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Zawiesić wisienkę na krawędzi kieliszka.

 

40. Exploration (Odkrywanie)

Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- shaker

- 30 ml szkockiej whisky

- 20 ml wytrawnego sherry

- 2 łyżki barowe amaretto

- 2 łyżki barowe soku cytrynowego

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową po czym włożyć ją do kieliszka.

Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019