Drinki z wódką cz. 2

Drinki z wódką cz. 2

31. Russian fruit

Owocowy, łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- mała szklanka typu tumbler

- przygotowywać w szklance

- 40 ml wódki

- 20 ml likieru malinowego.

 

Sposób przyrządzenia:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać.

 

32. Heaven so sweet (Słodkie niebo)

Lekko pikantny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml wódki

- 10 ml amaretto

- 10 ml galliano

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

33. Morton's special

Owocowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml wódki

- 20 ml tequili

- 40 ml soku pomarańczowego

- 1 D grenadiny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

34. Freedom (Wolność)

Owocowy, cierpko- wytrawny drink na każdą porę roku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml wódki

- 10 ml curacao triple sec

- 10 ml creme de cassis

- 10 ml soku cytrynowego

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową i włożyć ją do napoju.

 

35. Finish virgin

Owocowy, gorzkawo- słodki drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 50 ml wódki

- 1 łyżka barowa soku pomarańczowego

- 1 łyżka barowa syropu migdałowego

- 1 łyżka barowa soku z limety

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienką udekorować krawędź kieliszka.

 

36. Crista solar

Aromatyczny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml wódki

- 10 ml curacao triple sec

- 10 ml portwajnu

- 10 ml wytrawnego wermutu

- 2 D angostury

- cebulka koktajlowa

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką pomarańczową. Włożyć cebulkę koktajlową na szpadce.

 

37. Alexander wodka

Aromatyczny, łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml wódki

- 15 ml białego likieru kakaowego

- 15 ml śmietanki

 

Dekoracja: - kakao w proszku.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Posypać kakao.

 

38. angaroo (Kangur)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml wódki

- 20 ml wytrawnego wermutu

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką cytrynową, a następnie wrzucić ją do napoju.

 

39. Green hope (zielona nadzieja)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml wódki

- 15 ml zielonego curacao

- 10 ml likieru bananowego

- 10 ml soku winogronowego

- 10 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - czerwona wisienka koktajlowa, - zielona wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienki przekłuć szpadką i położyć na kieliszku.

 

40. Pedi cocktail

Aromatyczny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml wódki

- 20 ml campari

- 10 ml curacao triple sec

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa, - ½ plasterka cytryny.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek cytryny i wisienkę nadziać na szpadkę i położyć na kieliszku.

 

41. Galway sunrise

Owocowy drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 15 ml wódki

- 10 ml curacao triple sec

- 30 ml likieru miodowego

- 25 ml soku pomarańczowego

- 1 D frothee

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

42. Russische nacht (Rosyjska noc)

Lekko aromatyczny, łagodny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml wódki

- 10 ml niebieskiego curacao

- 1 D pernod

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.

 

43. Day dreamer (Marzyciel)

Aromatyczny, wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml wódki

- 10 ml wytrawnego wermutu

- 10 ml wytrawnej sherry

- kawałek skórki cytrynowej

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką cytrynową i włożyć ją do napoju.

 

44. Trip (Podróż)

Wytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml wódki

- 20 ml likieru z limet

- 20 ml noilly prat

- kawałek skórki z limety

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką z limety i włożyć ją do napoju.

 

45. Amato

Owocowy, półwytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- duży kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml wódki

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 20 ml likieru z mandarynek

- kawałek skórki pomarańczowej

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.

 

46. Siminen rakkaus

Owocowy drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml wódki

- 10 ml parfait amour

- 20 ml likieru bananowego

- 10 ml soku cytrynowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.

 

47. Wodka Gimlet

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 40 ml wódki

- 20 ml soku z limet

- ½ plasterka limety

 

Sposób przyrządzania:

Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Włożyć plasterek limety.

 

48. Orange wodka (Pomarańczówka)

Owocowy, półwytrawny drink na każdą porę roku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 30 ml wódki

- 10 ml likieru pomarańczowego

- 10 ml soku z limety

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterkiem pomarańczy ozdobić krawędź kieliszka.

 

49. Pacific blue (Błękit Pacyfiku)

Łagodny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 10 ml wódki

- 20 ml kremu bananowego

- 20 ml niebieskiego curacao

- 10 ml likieru kokosowego

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego ozdobionego na krawędzi obwódką z cukru i wisienką.

 

50. Aviation (Lotnictwo)

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml wódki

- 2 D maraschino

- 1 łyżka barowa apricot brandy

- 15 ml soku cytrynowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

51. Gold finger (Złoty palec)

Owocowy, lekko ziołowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml wódki

- 40 ml rosso antico (czerwony wermut)

- 10 ml soku pomarańczowego

- 1 D orange bitter

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

52. Roberta

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml wódki

- 20 ml wytrawnego wermutu

- 20 ml likieru wiśniowego

- 2 D campari

- 2 D kremu bananowego

- kawałek skórki pomarańczowej

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową

 

53. Festrus

Półwytrawny drink podawany jako aperitif.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 20 ml wódki

- 20 ml grand marnier

- 20 ml cinzano bitter

- kawałek skórki pomarańczowej

 

Sposób przyrządzania:

Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ją do napoju.

 

54. Wolga clipper

Owocowy, łagodny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 30 ml wódki

- 20 ml apricot brandy

- 30 ml soku pomarańczowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

 

55. E.P.U.

Aromatyczny, pikantny napój typu pick - me - up.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek do sherry

- przygotowywać bezpośrednio w kieliszku

- żółtko

- pieprz

- sól

- tabasco

- 20 ml wódki

- 20 ml sangrity

 

Sposób przyrządzenia:

Włożyć żółtko do kieliszka. Dodać wódkę, sangritę i przyprawy.

Napój wypija się jednym haustem.

 

56. Triple sun

Aromatyczny drink na przyjęcia.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- szklanica barmańska

- 15 ml wódki

- 15 ml likieru bananowego

- 15 ml białego wermutu

- 15 ml wytrawnego wermutu

- 2 D grenadiny

 

Dekoracja: - wisienka koktajlowa.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego Wisienkę włożyć do napoju.

 

57. Colonel Kremlin (Pułkownik z Kremla)

Owocowy, lekko wytrawny drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml wódki

- 10 ml soku z limety

- 10 ml syropu cukrowego

- 3 listki mięty

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Miętę posiekać i włożyć do kieliszka.

 

58. Blue day (Błękitny dzień)

Łagodny, owocowy drink na wieczór.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 40 ml wódki

- 20 ml niebieskiego curacao

- 1 D orange bitter

 

Dekoracja: - ½ plasterka pomarańczy.

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.

 

59. Baby face (Buzia bobasa)

Owocowy, łagodny drink podawany po posiłku.

 

Rzeczy potrzebne do sporządzenia drinku:

- kieliszek koktajlowy

- shaker

- 20 ml wódki

- 20 ml śmietanki

- 20 ml creme de cassis

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego.

Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019