Andaluzja

Andaluzja to region, który mimo, iż zajmuje około jednej trzeciej terytorium całej Hiszpanii, zapewne niewiele znaczyłby w winiarskim świecie, gdyby nie pochodzące właśnie stąd najbardziej oryginalne hiszpańskie wino, czyli sherry. Osobliwość sherry polega głównie na jego wzmacnianiu destylatem winnym, co zapewnia mu harmonię pomiędzy treścią wina a zawartością alkoholu. Sherry pochodzi z części Hiszpanii na wybrzeżu atlantyckim, która jest najdalej wysunięta na południe. Właśnie ze względu na położenie pomiędzy Atlantykiem a Morzem Śródziemnym, panujący tu klimat cechuje dobre nasłonecznienie i stosunkowo duża wilgotność powietrza. Umiarkowana ilość opadów zmniejsza się jeszcze latem, kiedy temperatura dochodzi do 40 stopni C. Brak opadów w sezonie dojrzewania winorośli nie jest jednak, jak można byłoby się spodziewać, problemem, gdyż gleba w tym regionie należy do mocno wapiennych. Cechą tego typu gleby jest wyjątkowa zdolność zatrzymywania wody, a wysuszona przez słońce wierzchnia warstwa tworzy pokrywę, która nie dopuszcza do odparowania wilgoci. Ponad 90% powierzchni winnic porasta tu szczep palomino, natomiast reszta to pedro ximenez i moscatel- to właśnie z tych trzech białych odmian winogron można produkować sherry. Sherry to trunek niejednorodny, posiadający wiele różnych rodzajów. Za najbardziej wykwintny jego rodzaj uważa się bardzo wytrawne fino, które dodatkowo odznacza się jasnożółtą barwą i zapachem migdałów. Bardziej delikatnym rodzajem fino jest manzanilla o barwie jaśniejszej, z wręcz zielonkawym odcieniem. Natomiast dojrzewanie w strefie nadmorskiej może dodawać słoną nutkę do jego smaku. Amontillado to fino, które dłużej dojrzewało w beczce. Jego zapach przypomina orzechy laskowe, barwa jest złocista, natomiast smak jest przeważnie mniej wytrawny, gdyż dłuższe leżakowanie sprawia, że trunek ten łagodnieje. Oloroso ma barwę kasztanową i wyraźny aromat orzechów włoskich. Z reguły jest wytrawne, gdyż jedynym jego słodkim składnikiem może być to, co przeniknie z beczki. Cream sherry to z reguły oloroso słodzone winem z suszonych winogron. Moscatel i Pedro Ximenez wytwarzane niekiedy z jednego szczepu, są zawsze słodkie, a wytwarza się je z winogron suszonych przez kilka tygodni na słońcu.

Wyświetl: Lista / Grid
Pokaż:
Sortuj według:
..
59.00 zł
Cena Netto: 47.97 zł
..
51.00 zł
Cena Netto: 41.46 zł
..
59.02 zł
Cena Netto: 47.98 zł
..
51.00 zł
Cena Netto: 41.46 zł
  Przepraszamy opis w przygotowaniu...   ..
49.00 zł
Cena Netto: 39.84 zł
..
30.00 zł
Cena Netto: 24.39 zł
Przepraszamy opis w przygotowaniu... ..
29.00 zł
Cena Netto: 23.58 zł
..
32.00 zł
Cena Netto: 26.02 zł
Przepraszamy opis w przygotowaniu... ..
29.00 zł
Cena Netto: 23.58 zł
..
45.01 zł
Cena Netto: 36.59 zł
Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019