Producenci wina - Portugalia - Duoro

Duoro

Dolina Duoro jest częścią regionu Tras-os-Montes, wytwarzane jest w niej bardzo znane i lubiane w kraju i za granicą wino deserowe - Porto. Dolina Duoro składa się z trzech części:
- I część (południowo zachodnia): Baixo Corgo Cechy charakterystyczne: chłodny i najbardziej wilgotny klimat
- II część (środkowa): Cima Corgo - najlepsza dla wyrobu porto ! Cechy charakterystyczne: suchy i najcieplejszy klimat
- III część (wschodnia): Douro Superior Cechy charakterystyczne: najbardziej suchy klimat i trudno dostępna ziemia

Bardzo istotne dla procesu produkcji tego wina jest dodatek do moszczu, winnego spirytusu. Dzięki temu alkohol osiąga wartość na ogół około 20% i pozostaje cukier. Wina z doliny Douro są mocne, ciemne i pełne i nie tak kwaśne jak z regionu Minho. Proces dodawania spirytusu do wina wywodzi się z dawnych lat, kiedy to stosowana metoda miała zapobiec psuciu się wina. Następnie mnisi zaczęli dodawać ten alkohol pod koniec fermentacji. Powstałe porto szybko nabyło dużo klientów i już w XVIII wieku w mieście Oporto powstało wiele hurtowni z tym winem. Niektóre z nich do dziś są otwarte jak na przykład Thaylor's i Cock - burn's. Według prawa proces butelkowania odbywa się na miejscu, a do produkcji porto można używać ponad 80 różnych dozwolonych szczepów owoców (winogron), zarówno czerwonych jak i białych. Wino to powstaje na 26 000 ha (z 40 000 ha Douro) wybieranych w oparciu o pewną klasyfikację. W oparciu o pewne cechy charakterystyczne danej winnicy takie jak na przykład: żyzności i jakości gleby, nasłonecznienia (klimat), gęstość obsadzenia, wieku, systemu wiązania wody, wysokości nad poziomem morza nachylenia stoku, itd. winnica może uzyskać maksymalnie 1680 punktów i w zależności od ilości uzyskanych otrzymuje odpowiednią klasę.

Typowe szczepy Douro:

Popularni producenci regionu:

Rodzaje PORTO:

Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019