Producenci wina - Portugalia - Madera

Madera

Region ten jest górzysty, o klimacie podzwrotnikowym. Często można spotkać tu deszcze, a gleba ma charakter wulkaniczny. Uprawa winogron usytuowana jest na stromych zboczach, gdzie zbierana jest w odpowiednim momencie ręcznie. Madera ze stolicą w Funchal, mieści się 1200 km od Lizbony. Wyspa ta kojarzona jest jako przystanek na Atlantyku dla statków płynących z południowej Afryki., Azji, czy też południowej Ameryki. Taki transport pozytywnie wpłynął na wino, bujanie od unoszących statek fal, oraz tropikalne klimaty doprowadziły do prowadzenia produkcji win w trochę innych niż zwykle warunkach. Tak też powstało wino madera, pełne kwasowości i aromatu, nawet z nutami karmelu, czy też suszonych owoców. Procesy oksydacyjne w tym winie wpływają pozytywnie na trwałość tego trunku, otrzymuje się przede wszystkim odpowiednią stabilność. Porównując z innymi wina, wino madera najlepiej reaguje na nieuniknione otaczające powietrze. Dlatego też wino to może przetrwać wieki, przykładem są zachowane do dziś wina pochodzące z XVIII w. , ciągle jakościowo idealne.
Proces produkcji obejmuje:
- I metoda:

- II metoda:

- III metoda (naturalna, stosowana do win najwyższej jakości):

Rodzaje Madery:

Typowe czerwone szczepy Madery:

Popularni producenci regionu:

Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019