Producenci wina - Włochy - Piemont

Piemont

Region ten mieści się na terenie górzystym, u stóp Alp. To wyjątkowe położenie geograficzne przyczynia się do powolnego dojrzewania winogron. Wynikiem tego powstaje wyjątkowy, charakterystyczny i niepowtarzalny smak wyprodukowanych win. W całym regionie

Piemont można wyróżnić trzy strefy produkcji:
- I strefa regionu
część północna, do której zaliczane są również wzgórza leżące na zachód od miast Novara i Vercelli ,
- II strefa regionu
część południowo wschodnią obok wzgórz Monferrato i miast Asti i Aleksandria,
- III strefa regionu
okolice Alby
Dwie trzecie produkcji z tego regionu to wina czerwone, stąd też pochodzi stwierdzenie, iż Piemont to królestwo win czerwonych. Wina białe stanowią mały procent produkcji, do głównych i najbardziej popularnych można zaliczyć moscato d'asti. Mniejszą produkcję stanowią chardonnay, sauvignon. Wina szlacheckie stanowią, aż 50% całej rocznej produkcji. Na początku istnienia winiarnia produkowała wina tylko słodkie, półsłodkie. Powstanie wina wytrawnego w tym regionie można zawdzięczać Louis'owi Oudart'owi z Reims. To on pomógł udoskonalić procedurę wytwarzania wina z pozbyciem się nieprzefermentowanych resztek cukru. Dzięki temu powstało wytrawne wino. Jako pierwsze wprowadzono do sprzedaży w 1850 roku – marchesi di barolo (pochodzące z barolo).

Typowe czerwone szczepy Piemontu:

Najbardziej znanym ze szczepów winorośli jest nebbiolo. Zawiera on dużo kwasów, garbników. Najstarsze wina pochodzące z tego regionu, takie jak barolo, ghemme, czy gattinara, także zawierały ten szczep.

Także jest bardzo cenionym szczepem. Charakteryzuje się małą zawartością garbników, lecz dużą kwasowością. To właśnie jego uprawa jest najbardziej popularna.

Szczep ten zawiera przeciętną ilość garbników i przeciętną zawartość kwasów.

Charakteryzuje się dużą zawartością garbników i prawie całkowitym brakiem barwy.

Typowe DOCG Pimontu:


 

Oparte na OpenCart
sklep Scottishhouse.pl © 2019